Намаляваме рисковете за здравето на най-уязвимите членове на обществото

„ПОДКРЕПИ, НЕ НАКАЗВАЙ“ ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ И В БЪЛГАРИЯ В СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С НАРКОТИЦИТЕ

на 26/06/2018 с 0 и 0 в категория Новини
Начало > Какво правим > Новини > „ПОДКРЕПИ, НЕ НАКАЗВАЙ“ ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ И В БЪЛГАРИЯ В СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С НАРКОТИЦИТЕ

В Световния ден за борба с наркотиците – 26 юни, фондация „Инициатива за здраве“ за четвърта поредна година участва в глобалната застъпническа кампания „Подкрепи, не наказвай“, която в международен етап стартира през 2013 година.

Инициативата цели постигането на по-добри политики по отношение на наркотиците, като се фокусира върху общественото здраве и човешките права, върху подкрепата, а не върху наказанието.

 

Кой застава зад кампанията?

Стотици експерти и доброволци, които десетки години работят по темата, разбират, че щетите, причинени от войната срещу наркотиците, не могат повече да бъдат пренебрегвани. Техният апел е да се загърбят политиките, които не дават резултати, да се игнорират идеологиите и предразсъдъците. Опитът и практиката им показват, че е време на преден план да застанат здравето и благосъстоянието, подкрепа към засегнатите хора, техните семейства и общности.

За целта организациите, подкрепящи инициативата, насочват усилия към реформа в политиката по наркотиците и законодателни промени, които да облекчат процеса по намаляване на вредите сред употребяващите и за въвеждане на политики за подкрепа, а не основани приоритетно на наказания.

Как може да покдрепите кампанията?

Целта на Световния ден за действие е да се проведат силни локални инициативи. Всеки може да избира по какъв начин да се включи в кампанията и как да подкрепи идеята. Решенията зависят от регионалния контекст и преценката на експертите и доброволците, кое е работещо в техните условия и каква инициатива би имала силно и работещо въздействие.

Броят на хората, въвлечени в кампанията може да варира между 10 и 20, като може да надхвърли 100 в големите градове. Важното е всяка една инициатива да привлече обществено внимание и разбиране към работещите начини за решаване или намаляване на проблема.

 

КАК СЕ ОТБЕЛЯЗВА 26 ЮНИ И КАК СЕ ПОДКРЕПЯ ИНИЦИАТИВАТА В БЪЛГАРИЯ?

 

26 юни 2015:

Възможностите за разкриване на „Стая“ за безопасна употреба на наркотици обсъдиха институции и НПО

През същата година „Инициатива за здраве“ продължи кампанията с акцията, нагледно показваща решение на проблема с изхвърлените игли и спринцовки в София, които застрашават общественото здраве. Ето повече за инициативата, отразена в медиите:

Идея за проблема с изхвърлените спринцовки

http://bnr.bg/sofia/post/100592562, 19.08.2015

Да се създадат стаи за защитена употреба на наркотици, каквито има в развитите европейски градове, предлагат от фондация „Инициатива за здраве“. Това според тях е единственият начин да се избегнат инфекциите, смъртните случаи и замърсяването на околната среда.

 

Живеем ли в сигурна градска среда? http://novinite.bg/articles/98211/Jiveem-li-v-sigurna-gradska-sreda, 17.08.2015

Инжекционната употреба на наркотици е проблем, който удря повечето големи градове и предимно кварталите, в които живеят голям брой млади хора в бедност, на или под ръба на социалното изключване. Колкото повече хора инжектират наркотици в опасна за тях среда, толкова повече те споделят своите игли, като това води до увеличение на инфекциите, смъртните случаи от свръхдоза и опасните отпадъци по улиците. Решението на проблема не е в ръцете на полицията – статистиката показва, че арестите на хората, които употребяват дрога, не намаляват броя им, а ги карат да живеят и действат по много по-рисков начин, изхвърляйки иглите, с които са се инжектирали, възможно най-скоро. В много европейски градове има въведени успешни алтернативни практики, даващи съвременен отговор на тези проблеми – стаи за защитена употреба.Успоредно с това капацитетът на затворите е свръх натоварен, а данъкоплатците плащат близо 1 000 лв. месечно за издръжката на дребни престъпници, извършили предимно кражби за набавяне на дрога вместо за лечение на хора със зависимости, които да се върнат в обществото, а не в затвора. Практиката показва, че досегашните начини за справяне с употребата на наркотици не работят.

 

26 юни 2016:

„Инициатива за здраве“ изпрати писма до 10 ключови институции в България с искане за подкрепящо отношение към зависимите и спазване на поетите международни ангажименти. Писмата са придружени от картички с личните послания на хора, засегнати от проблема, с които работи фондацията и които застават зад идеята с с лицата си.

Картичките и историите, събрани в едно изречение, може да разгледате тук.

На същата дата в БТА фондация „Инициатива за здраве“ и Центърът за изследване на демокрацията дадоха съвместна пресконференция, на която представиха изводи от  проведената през април същата година среща на Общото събрание на ООН по световния проблем с наркотиците (UNGASS 2016) и нейното отражение върху българската политика по отношение на наркотичните вещества. Основен акцент са поетите ангажименти от страна на страните членки на ООН в Заключителния документ от UNGASS и онези аспекти на българската политика по наркотиците, които намираме в несъответствие с документа. Експертите на Центъра за изследване на демокрацията представиха серия от предложения за реформи, които да облекчат социалните и здравни разходи на държавата и да подобрят грижата за наркозависимите.

 

26 юни 2017:

През 2017 г. Beardfrost направиха безвъзмездно това видео, а участниците в него застанаха зад каузата.

Над 30 000 българи се борят с наркотичната зависимост. Поне 2000 от тях живеят в затвор, защото затворът е единственото решение, което нашето общество им предлага. Криминализацията на хората, употребяващи наркотици, и липсата на достъпни програми за лечение затварят порочния кръг „наркотици-престъпления“. Обществото има очакването, че затворът „ще свърши работа“ – ще накаже и ще поправи нежеланото поведение. Но зависимостта е болест. Когато не е адекватно лекувана, тя продължава да бъде предпоставка за криминално поведение и така нивото на рецидивизъм при тези хора остава високо, независимо от наказанието. Това е съпроводено от съответните обществени разходи, произтичащи от криминалната дейност, работата на правоприлагащите органи и издръжката в затвор. Въвеждането на повече алтернативи на лишаването от свобода за зависимите хора, в това число психосоциална рехабилитация и пробация, се препоръчва в Европейската стратегия по наркотиците и план за действие. Такива мерки могат да намалят криминалния рецидивизъм, да облекчат препълнените затвори и да дадат шанс за здрав и достоен живот на зависимите хора.

 

26 юни 2018:

Тази година събираме на едно място нашите спомени, нашия опит и труд, за нашите усилия и стремежи да облекчим хората, сблъскали се с проблемите на наркотиците, на техните семейства, на всички нас, които живеем с тях, до тях, които срещаме на улицата. И разчитаме на теб да подкрепиш кампанията, а ако нямаш възможност да подадеш ръка, просто да не сочиш с пръст.

~ By Maze Labs