Намаляваме рисковете за здравето на най-уязвимите членове на обществото

Екип на проект CITIES гостува на столичния кмет Йорданка Фандъкова

на 06/12/2017 с 0 и 0 в категория Новини
Начало > Какво правим > Новини > Екип на проект CITIES гостува на столичния кмет Йорданка Фандъкова

По повод Световния ден за борба срещу СПИН – 1 декември –представители на неправителствени организации, активно ангажирани с проблема ХИВ/СПИН, бяха приети от кмета на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова, която подкрепи съвместни действия.

Представителите на неправителствените организации – Анна Любенова,  Фондация „Инициатива за здраве“, Райна Димитрова, Фондация „Здраве и социално развитие“, Юлия Георгиева, Фондация „Център за хуманни политики“, Деница Любенова, Младежка ЛГБТ организация „Действие“, Димитър Богданов, фондация „ГЛАС“ и Петър Цинцарски, експерт в сферата на ХИВ/СПИН, изразиха становище, че съвместните усилия на общинската власт и гражданското общество са ключът към една по-здрава София. Според тях политическото лидерство е ключово за справяне с епидемията от ХИВ/СПИН и за формирането на адекватни обществени нагласи към проблема.

Изразявайки благодарност за подкрепата на съвместното отбелязване на Световния ден за борба срещу СПИН, представителите на НПО отбелязаха, че отчитат предизвикателния момент след оттеглянето на Глобалния фонд, който традиционно осигуряваше финансиране за дейности, свързани с намаляване разпространението на СПИН, информиране и подкрепа на уязвими общности.

Организациите, участващи в срещата, изразиха готовност да работят съвместно с общината за изработване на общинска стратегия по ХИВ, изпълнявайки националната.

Сред направените предложения бе София да се присъедини към международната инициатива на Парижката декларация, която бе връчена от организациите на столичния кмет.

~ By Maze Labs