Намаляваме рисковете за здравето на най-уязвимите членове на обществото

Вдъхновяващият опит на Берн

на 23/11/2017 с 0 и 0 в категория Новини
Начало > Какво правим > Новини > Вдъхновяващият опит на Берн

В периода 14 – 17 ноември 2017 град Берн беше посетен от три делегации в рамките на Проект CITIES: от София, Одеса и Белци. България беше представена от високо професионална група, състояща се от г-жа Живка Новкова, общински съветник от Столичен общински съвет, г-жа Ирена Димитрова, Директор на Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ в СО, д-р Алена Ноева, старши експерт от Дирекция „Здравеопазване“ на СО, г-жа Христина Христова, мениджър по застъпничество на Националния съвет по превенция на СПИН, туберкулоза и СПИ, г-жа Мария Чернева, журналист от БНТ, г-жа Анна Любенова и г-н Петър Цинцарски – НПО представители.

Богатата и интересна програма на посещението разкри как в Берн са се справили с проблемите на уличната употреба на наркотици преди много години, разкривайки стая за безопасно инжектиране, широк кръг от услуги за наркозависимите хора, които освен лечение, им осигуряват трудова заетост, жилищно настаняване и социална подкрепа. В основата на успешния модел стои преди всичко промяна във философията: хората с наркотична зависимост не са преследвани от закона, а са подкрепяни да се включват в обществото според възможностите си. Освен че осигурява хуманно отношение и спокоен град, този подход струва много по-малко средства на обществото, отколкото репресивния. Според Якоб Хубер, директор на швейцарската организация-домакин licit, разходите за един месец асистирано жилищно наставяне на наркозависим човек са около 1000 евро, докато престоят в психиатрично заведение или затвор струва 600 евро на ден. Програмите за трудова заетост, субсидирани от Кантон Берн, не просто социализират тези хора, а реализират икономическа полза от техния труд и отделно от това спестяват на обществото разходите, свързани с нелегалните източници на доходи.

Бяха представени също програми за работа със сексуални работници и МСМ. Сексуалната работа в Швейцария е законна дейност от десетилетия, но дори нелегално практикуващите я жени и мъже имат възможност да получават психологическа, социална и здравна подкрепа от неправителствени организации.

Изключително впечатляващо постижение на швейцарците е безупречното сътрудничество между всички страни: неправителствени организации, общински и кантонални власти, федерални власти, полиция. Работещи като един, всички страни са постигнали общо разбиране за правилния подход към проблемите на уязвимите общности и всеки от тях запълва своята част от пъзела, уважавайки ролята и работата на другите страни. Отличното сътрудничество се изразява и в отделянето на значителен бюджет от страна на кантона и градската управа, които са основният източник на финансиране за всички устойчиви услуги. Впечатляващ е фактът, че в Берн не се провеждат избори за изпълнители при разходването на публични средства – договарянето се основава на изградено доверие, доказана ефективност и устойчивост на резултатите. Заслуга за това има активното гражданско общество, което не би търпяло разходване на средства по неефективен и непочтен начин и е най-добрият контролен механизъм на публичното финансиране. Организацията Contact, която осигурява голямо покритие с разнообразни услуги за зависими хора, работи от 40 години, през които ефективността й единствено нараства.

В последния ден на посещението делегациите бяха приети от кмета на Берн – г-н Алек фон Графенрид, който изрази надеждата си, че успешните подходи на Берн ще намерят приложение и в източната част на Европа.

 

 

Българската делегация в кметството на Берн, заедно с г-жа Анета Груйчева от Посолството ни в Берн

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г-жа Ирена Димитрова приветства домакините от името на българската делегация

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На чаша вино с г-н фон Графенрид

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В българското  посолство в Берн, заедно с пълномощния министър г-жа Снежана Филипова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цех за дървообработване в програма за трудова интеграция на Contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шивашки цех в програмата за трудова интеграция на Contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стая за безопасна консумация на наркотици

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

~ By Maze Labs