Намаляваме рисковете за здравето на най-уязвимите членове на обществото

Подкрепи. Не наказвай.

на 26/06/2017 с 0 и 0 в категория Новини
Начало > Какво правим > Новини > Подкрепи. Не наказвай.

Благодарим сърдечно на Beardfrost, които направиха безвъзмездно това видео и на участниците в него –

приятели, които застанаха зад каузата ни.

 

За трета поредна година Фондация „Инициатива за здраве“ се присъединява към международната кампания Подкрепи. Не наказвай. в нейния Световен ден за действие – 26 юни.

Над 30 000 българи се борят с наркотичната зависимост. Поне 2000 от тях живеят в затвор, защото затворът е единственото решение, което нашето общество им предлага. Криминализацията на хората, употребяващи наркотици, и липсата на достъпни програми за лечение затварят порочния кръг „наркотици-престъпления“. Обществото има очакването, че затворът „ще свърши работа“ – ще накаже и ще поправи нежеланото поведение. Но зависимостта е болест. Когато не е адекватно лекувана, тя продължава да бъде предпоставка за криминално поведение и така нивото на рецидивизъм при тези хора остава високо, независимо от наказанието. Това е съпроводено от съответните обществени разходи, произтичащи от криминалната дейност, работата на правоприлагащите органи и издръжката в затвор. В същото време, изследванията в Европа показват, че делът на хероиновите потребители, които продължават да инжектират в затвора, е между 16% и 60%. Инжектирането на наркотици в затвора е изключително рисково поради липсата на достъп до стерилни материали за инжектиране или условия за дезинфекция. Рискът от свръхдоза е много голям, поради нередовната употреба, неясната чистота и произход на веществата, както и след освобождаване.

Поради високото ниво на рецидивизъм на дребни престъпления при употребяващите наркотици, в Европейския съюз е разпространена практиката на алтернативи на наказанията, в това число избор на лечение и психосоциална рехабилитация. Поне 19 страни в Европа са приели лечението като алтернатива на затвора – Чехия, Белгия, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Португалия, Румъния, Словения, Швеция, Великобритания,  Хърватия, Норвегия. В България подобна алтернатива липсва, а възможностите за лечение и психосоциална рехабилитация на зависимите извън и вътре в затвора са крайно недостатъчни.

Въвеждането на повече алтернативи на лишаването от свобода за зависимите хора, в това число психосоциална рехабилитация и пробация, се препоръчва в Европейската стратегия по наркотиците и план за действие. Такива мерки могат да намалят криминалния рецидивизъм, да облекчат препълнените затвори и да дадат шанс за здрав и достоен живот на зависимите хора.

Присъда „Избор“ – филм по темата на Фондация „Инициатива за здраве“ от 2013 г.

~ By Maze Labs