Намаляваме рисковете за здравето на най-уязвимите членове на обществото

Писмо до приятели

на 15/10/2015 с 0 и 0 в категория Новини
Начало > Какво правим > Новини > Писмо до приятели

Скъпи приятели,
през 2015 фондация “Инициатива за здраве“ навършва пълнолетие и е застрашена от закриване. През последните 18 години всеки член на екипа, от изпълнителния директор до най-новите ни колеги, е прекарал стотици часове сред хората, които употребяват наркотици в София. Познаваме хиляди зависими, живeли сме с техните болки и успехи, влачили сме ги за ръка по болници и общини, плакали сме с тях, губили сме ги, гордели сме се заедно.
От първи януари фондацията остава без финансови възможности да плаща наем и разходи на офиса си (ако отопляваме само една стая, това са минимум 501лв. месечно)
От първи януари дроп-ин центърът, в който всеки нуждаещ се от помощ зависим винаги е бил добре дошъл, затваря.
От първи януари фондацията остава без средства за изпълнение на основните си дейности, а именно работата на терен. През годините многократно сме работили доброволно, с месеци сме стискали зъби и взимали заеми, за да платим собствените си сметки. От първи януари това няма да има как да се случи. Шестима колеги остават без всякаква заплата, а останалите са с гарантиран по-малко от половината си доход (което е малко над минималната заплата). След април всички сме без заплати.
Към момента Министерство на здравеопазването не е поело никакъв категоричен ангажимент за продължаване на дейностите по програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“. Международните донори не отпускат средства за дейности, които трябва да бъдат поети от държавата или общините, каквито са нашите.
Не сме се отказали. Трескаво търсим възможности за осигуряване на проектни финансирания, които да ни позволят да продължим да работим. Работата на терен ще продължи доброволно, стига да има някаква светлинка, някаква бегла надежда, че ще можем да издържаме семействата си в бъдеще.
Ще сме безкрайно благодарни на всякаква помощ.

Малки и по-големи суми можете да дарите тук.

Ако имате контакти с компании, които не се страхуват да подкрепят каузата за превенцията на ХИВ/ СПИН в София, пишете ни.

Ако познавате социално отговорни политици, моля свържете ни.

Ако имате други идеи как да оцелеем, кажете ни.
И никога не забравяйте, че този проблем е проблем на всички. ХИВ епидемията ви засяга пряко. Вашето здраве и здравето на близките ви може да бъде застрашено без тези дейности. Вашите данъци ще бъдат похарчени неефективно, ако работата ни приключи.
Помогнете ни да оцелеем, а ние ще продължим да работим за да не се случи това.
Екипът на фондация “Инициатива за здраве“

~ By Maze Labs