Намаляваме рисковете за здравето на най-уязвимите членове на обществото

Кампанията „Пространство за промяна“ с петиция сред гражданите

на 24/08/2015 с 0 и 0 в категория Новини
Начало > Какво правим > Новини > Кампанията „Пространство за промяна“ с петиция сред гражданите

Фондация „Инициатива за здраве“ продължи кампанията „Пространство за промяна“ с улична акция и петиция сред гражданите. Кампанията е насочена към разкриване на „стая“ за безопасна употреба на наркотици в София. Уличната акция е в продължение на проведената в края на юни обществена дискусия по темата, като този път целта е да се информират повече граждани и да се поиска тяхната подкрепа за инициативата.
На 18, 19 и 20 август, в градината пред Народния театър екип на фондацията разясняваше смисъла и ползите от разкриване на място, в което хората, употребяващи наркотици, да могат да се инжектират в затворена и по-хигиенична среда, да получават адекватна помощ при предозиране и да изхвърлят мръсните си инструменти по безопасен начин, вместо в общественото пространство. Като част от акцията беше разположена демонстрационна инсталация, показваща двете лица на София – красив град, който обаче носи нелицеприятния отпечатък на уличната употреба на наркотици. Гражданите имаха възможност да изразят своята подкрепа за идеята с подписването на петиция . За общо 7-8 часа на улицата кампанията събра над 160 подписа. Срещнахме много положителните нагласи към идеята и не малко случаи, в които скептично настроени граждани променят позицията си след като изслушат разумните ангументи. Към акцията проявиха интерес и медиите.
Кампанията продължава със събирането на подписи сред хората, употребяващи наркотици, както и сред жителите на район Възраждане, които са най-близките свидетели на откритата сцена на инжекционна употреба на наркотици в София. Петицията е налична и онлайн на http://www.room-for-change.org/sofia_bg.php#petition

~ By Maze Labs