Намаляваме рисковете за здравето на най-уязвимите членове на обществото

Български професионалисти се запознаха с швейцарския модел на предоставяне на услуги в общността и в пенитенциарните заведения

на 31/07/2014 с 0 и 0 в категория Новини
Начало > Какво правим > Новини > Български професионалисти се запознаха с швейцарския модел на предоставяне на услуги в общността и в пенитенциарните заведения

В рамките на проект „Швейцарско-българско сътрудничество за намаляване на проблема с употребата на наркотици и ХИВ в затвора“ представители на Фондация „Инициатива за здраве“, Център „Проект Пеперуда София“, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Софийския затвор посетиха град Берн, Швейцария, в периода 21 – 25 юли 2014. Целта на посещението беше запознаване на българските специалисти с модела на политика по наркотиците и на предоставяне на услуги на хората, употребяващи наркотици, както в общността, така и в пенитенциарните заведения. Домакин на визитата беше организацията „Контакт Нетц“, която е партньор по проекта.

Българската делегация посети дроп-ин център със стаи за консумация на наркотици, социално предприятие за трудова интеграция на употребяващи с цехове за дървообработване, текстил и рециклиране, метадонова програма, регионалния затвор на град Берн, затвор в град Солотурн, предоставящ програма за обмен на игли и спринцовки и програма за лечение с метадон и медицински хероин, както и други административни и предоставящи услуги служби.

Изключително впечатление на българските представители направи сътрудничеството между неправителствените организации, държавната администрация, полицията и общинските структури, благодарение на което е постигната политика, поставяща в центъра на вниманието човешкото същество с неговите нужди и особености. Политика в името на човека, а не в името на системата, диалог и консенсус между различните гледни точки, прагматизъм без предразсъдъци – така може да се обобщи видяното.

Стая за инжектиране в град Берн

Стая за инжектиране в град Берн


 Дървообработващ цех за работа на наркозависими

Дървообработващ цех за работа на наркозависими


Програма за лечение с медицински хероин в затвора в Солотурн

Програма за лечение с медицински хероин в затвора в Солотурн

~ By Maze Labs