Намаляваме рисковете за здравето на най-уязвимите членове на обществото

Българо-швейцарска конференция за повишване обществената сигурност чрез намаляване на здравния риск в затворите

на 30/06/2014 с 0 и 0 в категория Новини
Начало > Какво правим > Новини > Българо-швейцарска конференция за повишване обществената сигурност чрез намаляване на здравния риск в затворите

Двудневна Българо-швейцарска конференция на тема „Социалните ползи от  интегрирана програма за терапия и намаляване на здравния риск в затворите и общността“ се проведе в София в Международния ден против употребата и търговията на наркотици -26-ти юни, организирана от Фондация „Инициатива за здраве“ и нейните партньори по проект „Швейцарско-българско сътрудничество за намаляване на проблема с употребата на наркотици и ХИВ в затвора„.

DSC_0210

Събитието беше открито от г-н Матиа Порети, ръководител на Швейцарския офис за сътрудничество към Швейцарското посолство в София и г-жа Валентина Караганова, началник отдел „Социални дейности и възпитателна работа с правонарушителите” в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието. Конференцията е част от проект „Швейцарско-българско сътрудничество за намаляване на проблема с употребата на наркотици и ХИВ в затвора“, финансиран от Фонда за партньорство и експертна помощ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

1

В рамките на конференцията бяха изнесени данни от швейцарски експерти за проблемите и успешните модели по отношение на наркотиците, до които са достигнали в последните години. Барбара Броерс, Вице-президент на федералната комисия по въпросите на наркотиците на Конфедерация Швейцария представи основните проблеми, довели до развитието на швейцарския успешен модел, като посочи, че през 70-те и 80-те години непрекъснато се е повишавал броят на инжекционно употребяващите наркотици в Швейцария. По улиците свободно са се употребявали наркотици, висок е бил ръстът на престъпленията, свързани с употребата им, заплаха от епидемии от СПИН и хепатит. 74% от населението на Швейцария посочва през 1988 наркотиците като втория от 10-те основни проблеми на страната.

Картината днес е напълно различна. Приложените политики довеждат до 80% намаляване на броя на свързаните със СПИН смъртни случаи сред инжекционно употребяващите наркотици и с 60% на новоинфектираните. С 50% намаляват смъртните случаи от употреба на наркотици. Със 70% намаляват криминалните прояви, свързани с наркотици. Извън статистиката, най-важният постигнат ефект е повишената обществена сигурност в Швейцария.

DSC_0196

„Има заявено добро желание на институционално ниво да бъде използван добрият швейцарски модел с практиките в затворите у нас”, каза Валентина Караганова. „Неправителственият сектор може да организира социални предприятия в затворите, защото както знаем, трудотерапията е изключително ефективен метод за терапия на наркозависимите и ресоциализирането им след излизане, както и по-лесното намиране на работа. А всъщност оперативните европейски програми и Норвежкият финансов механизъм предоставят подобни възможности за финансиране“, обобщи г-жа Караганова.

Към настоящия момент законодателната рамка у нас забранява внасянето на наркотици в затворите, което автоматично стопира възможността за предоставяне на игли и спринцовки за наркозависимите в затворите, което е практика в швейцарските затвори, сподели д-р Цецка Симеонова, началник на сектор  „Медицинско обслужване“  в местата за лишаване от свобода. Тя припомни, че преди време е било забранено и раздаването на презервативи в затворите, но след въвеждане на програмите за превенция на ХИВ и СПИН, това вече е практика.

Сред предложенията по време на конференцията бе наркозависимите в затворите да бъдат включени в държавни програми за лечение, като метадонови програми, което ще отвори достъпът им до реално лечение и ще увеличи шансовете им за рехабилитация и впоследствие за ресоциализация.

Каквито и добри идеи да родим, без финансиране остават на хартия. Ако не коментираме възможностите на законодателната рамка и на отделните институции да финансират отделни интервенции, всичко ще си остане в сферата на доброто желание, каза Анна Любенова, секретар на Фондация „Инициатива за здраве“.

В конференцията участаваха представители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието, социални работници от затворите, медицински експерти и представители на НПО, работещи с наркозависими.

 


~ By Maze Labs