Намаляваме рисковете за здравето на най-уязвимите членове на обществото

Промени в проекта за Наказателен кодекс (НК), приет от Министерски съвет, представляват опасен завой в наркополитиката

на 22/01/2014 с 0 и 0 в категория Новини
Начало > Какво правим > Новини > Промени в проекта за Наказателен кодекс (НК), приет от Министерски съвет, представляват опасен завой в наркополитиката

press 22-1Група НПО се обявиха срещу промените в проекта за НК, засягащи притежанието на наркотици. На пресконференция днес Фондация “Инициатива за здраве”, движение “Промена“, център „Проект Пеперуда София”, Асоциация „Солидарност“, сдружение „Рестарт“, подкрепени от медицински професионалисти, се обявиха за преразглеждане на спорните текстове от проекта за нов НК, който предстои да бъде гледан в Парламента. В момента, според член 354а) от НК при притежание на наркотично вещество човек може да бъде осъден на лишаване от свобода да срок от 1 до 6 години и глоба от две до десет хиляди лева, като алинея (5) предвижда, че в маловажни случаи, наказанието е глоба до 1000 лева. Новият проект за НК премахва института на „маловажния случай“, с което се създава реална опасност от тежки несправедливости, които могат напълно да разрушат човешки животи, алармираха организациите.

Организациите подчертаха, че законопроектът за нов НК не бележи прогрес в наказателната политика по отношение на наркотиците, напротив, той задълбочава репресията срещу хората, които ги употребяват. Групата НПО напомниха, че така НК би противоречал на ключови документи на Европейския съюз, като например Европейската стратегия и План за действие по наркотиците 2013-2020.

“Това, което се предлага, вече е правено, преди 10 години, когато имаше идея за нулева толерантност към наркотиците. Тогава наблюдавахме задръстване на съдебната система с множество малки дела, млади хора отиваха в затвора за минимални количества наркотик, увеличи се скритата употреба и нарастнаха случаите на ХИВ/СПИН. Мерките за наказание трябва да бъдат съчетани с мерки за лечение и профилактика”, каза Георги Василев, психиатър с дългогодишен опит в лечението на зависимости.

“Това, което мен ме плаши като юрист е, че в мотивите никъде не пише защо е махната маловажността. С новия НК най-леката присъда ще е условна, за най-малкото количество наркотик трябва да се ангажира съдебен състав, а това са разходи, разходи, разходи”, каза и адв. Калин Ангелов от движение “Промена“.

На 15.01.2014 организациите са представили становища в Министерство на правосъдието по предложения текст. Ще се търси диалог в Парламента, за да се дискутира въвеждането на модерни и доказали ефективността си практики, като декриминализация на притежанието на наркотици и алтернативни наказателни мерки за употребяващите наркотици, които нарушават закона, като лечение и рехабилитация.

Прессъобщение

Становище по проекта за НК, подкрепено от Фондация „Инициатива за здраве“, Сдружение „Доза обич“,  Асоциация „Солидарност“,  Росица Рачева, Евгения Аврамова

Становище по проекта за НК, внесено от Движение Промена“ и подкрепено от „Рестарт – пациенти и експерти за медицински коноп“ и „Медицинска марихуана България“

Медийни публикации.

~ By Maze Labs