Намаляваме рисковете за здравето на най-уязвимите членове на обществото

Преосмисляне на глобалната война с наркотиците

на 27/04/2016 с 0 и 0 в категория Новини
Начало > Какво правим > Новини > Преосмисляне на глобалната война с наркотиците

111

По настояване на Мексико, Гватемала и Колумбия световните лидери се събраха на специална сесия в Обединените нации миналата седмица, за да обсъждат по-разумни подходи за борба с търговията с наркотици. Те не достигнаха до сериозна промяна в подхода. Въпреки това се съгласиха, че здравеопазването, лечението на зависимостите и алтернативите на затвора могат да са по-полезни за спиране на търговията с наркотици, отколкото залагането основно на забрани и криминализация.

„Една война, която се води повече от 40 години, не е спечелена“, каза в интервю президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос. „Когато правиш нещо в продължение на 40 години и то не работи, трябва да го промениш.“

Г-н Сантос и президентите на Мексико и Гватемала настояват, че войната с наркотиците, която се води преди всичко по правила, зададени от САЩ, има опустошителен ефект върху техните страни, които са люлка на търговията с кокаин, марихуана и хероин. „Когато два слона се бият, винаги най-много страда тревата“, каза президентът на Гватемала Джими Моралес, като визира наркокартелите и американските правоприлагащи агенции.

От 2014 насам  трите правителства и техни поддръжници се опитват да променят основните принципи на настоящия подход, който се основава на три международни споразумения за наркотиците , приети между началото на 60-те и  1988. Тези договори, според които подписалите страни трябва да криминализират търговията и притежанието на контролирани вещества – в това число марихуана – се появиха във време, когато международните лидери считаха правоприлагането за най-ефективния начин да обузаят производството и консумацията на дроги.

За съжаление няколко страни със значително дипломатическо влияние, сред които Китай и Русия, поддържат тезата, че криминализацията трябва да остане крайъгълен камък в битката срещу наркотиците.

Администрацията на Обама подкрепи срещата и беше относително отворена към новите идеи от съседните страни. „Ние отчитаме огромен напредък в нашето разбиране за наркотичната зависимост и във възможностите за справяне с разстройствата, предизвикани от употребата на вещества като обществено здравен въпрос, а не като строго криминален такъв“, каза Държавният секретар Джон Кери в свое изявление.

Но САЩ ще трябва да играят много по-голяма роля във формирането на новите политики. Те се намират в трудно защитима ситуация на нарушение на съществуващите спогодби – след като вече четири щата легализираха продажбата на марихуана за развлечение – докато в същото време отстояват тяхното значение.

Другите страни чертаят свой собствен път. Канадското правителство например наскоро обяви, че следващата пролет ще въведе закон за декриминализация на продажбата на марихуана. Мексиканските лидери обявиха по време на срещата, че тяхната страна смята да легализира медицинската марихуана и да намали рестрикциите по отношение на количествата наркотични вещества, които хората могат да притежават за лична употреба.

Тези нови политики показват, че спогодбите за наркотиците са старомодни. Очевидно тези спогодби трябва да се актуализират, като се вземат предвид опита и наученото от онези нации, които са платили най-високата цена във войната срещу наркотиците.

Ню Йорк Таймс

http://www.nytimes.com/2016/04/25/opinion/rethinking-the-global-war-on-drugs.html?smid=tw-share&_r=1

25 април 2016

~ By Maze Labs