Намаляваме рисковете за здравето на най-уязвимите членове на обществото

Започваме работа по намаляване на вредите от употребата на наркотици в затворите

на 05/05/2015 с 0 и 0 в категория Новини
Начало > Какво правим > Новини > Започваме работа по намаляване на вредите от употребата на наркотици в затворите

Днес на пресконференция в киносалона на пловдивския затвор беше даден официален старт на проект „Здравно обучение за социален просперитет„, който ще осъществява фондация „Инициатива за здраве“ съвместно с норвежкия си партньор Фондация „Тирили“. Пловдивският затвор е първият, който в края на този месец започва работа по проекта, чрез обучение на служители за работа с наркозависими.

„За нас е много важно да обучим служителите си как да работят точно с тази група хора, които имат различен тип зависимости. Нашите служители са изключителни професионалисти в своята област, но с помощта на този проект ще имаме капацитета да работим по-полезно в тази област. Хората, които са декларирали употреба на наркотици преди да влязат в нашия затвор, както и в двете затворнически общежития  са около 30%, но това е относителна цифра, обясни директорът на затвора в Пловдив г-н Божил Иванов“.

Тронд Даниелсен, координатор на проекта за фондация „Тирили“ обясни, че тяхната организация е започнала дейността си през 1980 г. с шестима служители и толкова клиента, а сега е най-голямата в Норвегия, която се занимава с лечение на хора с наркотична зависимост. Даниелсен обясни, че работата им е насочена основно към спад на нивото на рецидиви и никой от хората, включени в програмите им да не се връща в затвора.

Елена Янкова, директор на фондация „Инициатива за здраве“ представи заложените дейности и обясни, че се очаква около 200 лишени от свобода от затвора в Пловдив да се включат в програмата. Основната цел на предстоящата работа е да се разработи и приложи модел за превенция и намаляване на вредите от употребата на наркотични вещества сред лишените от свобода. Предвидените дейности са насочени към най-уязвимите групи от лишените от свобода  –  употребяващи наркотици, непълнолетни и представители на ромската общност. Очаква се след приключване на проекта новаторските дейности да могат да се ползват практически и от служителите на  други затвори в страната.

~ By Maze Labs