Намаляваме рисковете за здравето на най-уязвимите членове на обществото

Справяне с нуждите на употребяващите наркотици в затвора

на 27/04/2015 с 0 и 0 в категория Новини
Начало > Какво правим > Новини > Справяне с нуждите на употребяващите наркотици в затвора

Практически семинар в рамките на проект „Швейцарско-българско сътрудничество за намаляване на проблема с употребата на наркотици и ХИВ в затвора“

 

         site-3                                  site1

От 22 до 24 април 2015 г. във Велико Търново Фондация „Инициатива за здраве“ организира практически семинар „Справяне с нуждите на употребяващите наркотици в затвора“ с участието на началници и социални работници от затворите в страната, представители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и неправителствени организации. Целта на събитието беше да повиши практическите умения на участниците за работа с хора, употребяващи наркотици, както и да стимулира обмена на идеи за подобряване на политиките и практиките, насочени към лишените от свобода с наркотична зависимост.

Семинарът включи обучителни панели по темите „Наркотици и наркотична зависимост“, „Мотивационно интервюиране“ и „Намаляване на вредите“, както и дискусионен панел „Бъдеще“, по време на който ръководителите на пенитенциарните институции обсъдиха нуждата от промени и специализирани интервенции за по-добро адресиране на нуждите на тази специфична уязвима група лишени от свобода. Участниците имаха възможност да се запознаят с опита на Швейцария в прилагането на мерки, насочени към затворници с психични разстройства и с наркотична зависимост. Силно впечатление направи презентацията на г-н Пабло Лусли, директор на затвора Шьонгрюн в кантон Солотурн, Швейцария, който представи иновативни програми за наркозависими в затворите, сред които програми за обмен на игли и спринцовки и субституиращи програми с метадон и медицински хероин. Той наблегна също на необходимостта от изследване на ефективността на мерките за лишаване от свобода при проследяване на нивата на рецидивизъм.

Фондация „Инициатива за здраве“ и нейните партньори от Сдружение „Проект Пеперуда София“ представиха пилотен модел на рехабилитационна програма и програма за намаляване на вредите, която осъществяват в софийския затвор в рамките на проекта. Двете програми бяха презентирани като гъвкави и лесно приложили и  други места за лишаване от свобода в страната.

site-4

~ By Maze Labs